Oto co musisz wiedzieć o ksylitolu, jak działa i do czego jest używany.
Co to jest ksylitol?
Ksylitol to alkohol cukrowy pochodzący ze skrobi kukurydzianej. Technicznie jest sklasyfikowany jako węglowodan, ale nie zachowuje się jak inne węglowodany, ponieważ organizm nie może go strawić. W rzeczywistości ksylitol jest tak niestrawny, że niektórzy ludzie po zjedzeniu go doświadczają łagodnej reakcji kwasowej, podobnej do tego, co dzieje się z cukrem lub owocami.

Dlaczego ksylitol jest tak wyjątkowy?
Ksylitol ma kilka ważnych właściwości, które wyróżniają go spośród innych alternatyw cukru: 1 Jest zdrowszy niż zwykły cukier i nie podnosi poziomu cukru we krwi, jak większość innych substytutów. 2 W rzeczywistości zapobiega próchnicy zębów, aktywnie zwalczając bakterie w jamie ustnej. 3 Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości ksylitol jest niestrawny, więc bakterie nie rozpoznają go nawet jako pokarm.
Czy organizm ludzki nie wytwarza własnego ksylitolu?
Wytwarza, i prawdopodobnie masz już go w swoim systemie. Ksylitol jest wytwarzany w ludzkim ciele poprzez normalne procesy metaboliczne, znajduje się w mleku matki, moczu, łzach i śluzie. Ale większość ksylitolu, który spożywasz, pochodzi z żywności, takiej jak owoce i warzywa. W świeżych owocach i warzywach jest o wiele więcej ksylitolu niż w syropie kukurydzianym czy cukrze stołowym.
Dlaczego ksylitol jest dla Ciebie tak dobry?
Istnieje wiele powodów, dla których ksylitol jest tak doskonałym wyborem. Przede wszystkim ma mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi niż zwykły cukier. Ksylitol obniża poziom glukozy we krwi, gdy przechodzi przez organizm – co oznacza, że jest dobry dla diabetyków.
Co więcej, ksylitol nie tylko zapobiega próchnicy, ale wręcz pomaga ją zwalczyć. Kiedy bakterie próbują zaatakować zęby, uwalniają kwasy, które trawią szkliwo, ale ksylitol neutralizuje te kwasy. Innymi słowy, pomaga odwrócić wyrządzone szkody.
Do czego jeszcze można stosować ksylitol?
Ksylitol jest doskonałym substytutem cukru w wielu różnych zastosowaniach. Świetnie sprawdza się w przepisach i jako dodatek do żywności, takiej jak lody, ciastka i słodycze, ale ma też niesamowite zastosowania poza kuchnią. Na przykład możesz użyć ksylitolu jako słodzika w paście do zębów i płynie do płukania ust. Sprawdza się również jako odświeżacz oddechu i może być używany do robienia nici dentystycznej (co jest świetne dla osób z aparatami ortodontycznymi).
Inną rzeczą, która sprawia, że ksylitol jest tak wspaniały, jest to, że jest on dość wszechstronny. Możesz go używać we wszystkim, od produktów do pielęgnacji jamy ustnej, takich jak guma i miętówki, po kosmetyki i farmaceutyki. Istnieją nawet pewne korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem ksylitolu – takie jak zwiększony poziom energii i lepsze krążenie krwi.
Jakie są wady stosowania ksylitolu?
Chociaż istnieje wiele korzyści związanych z ksylitolem, ma jedną poważną wadę: jest drogi. Wiele osób stwierdza, że muszą płacić dwa razy (a nawet trzykrotnie) to, co normalnie wydałyby na cukier, tylko po to, aby dostać się do tego produktu. W rezultacie wiele firm nie używa ksylitolu w swoich produktach, ponieważ nie jest to wystarczająco opłacalne.
Innym potencjalnym problemem związanym z ksylitolem jest to, że u niektórych osób może powodować łagodną reakcję kwasową, podobną do tej, która ma miejsce podczas jedzenia owoców lub cytrusów. Jeśli tak się stanie, nie martw się! Jest to dość powszechne i nie powinno trwać dłużej niż godzinę (po tym czasie organizm metabolizuje ksylitol). I wreszcie, są pewne typy ludzi, którzy powinni całkowicie unikać ksylitolu. Należą do nich niektóre osoby z cukrzycą i każda osoba, która niedawno przeszła operację żołądka lub jest w ciąży.